http://CARA-CARA UNTUK MEMBUAT SOS UDANG / IKAN
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT SOS UDANG / IKAN
Bahan – bahan
1) Cili kering
2) Udang kering (Sesar
Unjur)
3) Cuka
4) Gula
5) Air
6) Garam
7) Pemekat yang boleh
digunakan
Cara-cara
membuat sos
Cuci dan pastikan cili kering didalam keadaan bersih
Apabila cili kering tersebut sudah
dibersihkan, masukkan ia ke dalam mesin untuk dimasak bagi melembutkan cili
kering tersebut untuk memudahkan apabila dikisar.
Anggaran untuk merebus satu guni cili
kering ini adalah selama 1 jam, bagi memastikan cili kering tersebut
betul-betul lembut dan masak.
Seterusnya, apabila cili kering
tersebut sudah lembut dan masak. Masukkan ia ke dalam mesin pengisar.
Apabila cili kering sudah di kisar,
masukkan ia ke dalam mesin yang di peringkat permulaan tadi untuk dimasak.
Tambahkan gula dan garam ke dalam
cili yang sedang dimasak itu. Apabila gula dan garam telah larut masukkan
pemekat yang boleh digunakan bagi memekatkan lagi sos tersebut.
Proses ini juga mengambil masa selama
1 jam bagi memastikan kesemua bahan betul-betul sebati.
Seterusnya, perlahankan api dan
masukkan cuka secara berperingkat untuk mengelakkan ia daripada terlebih masam.
Anggaran yang dijangka untuk pastikan ia betul-betul sebati adalah 1jam.
Akhir sekali, sos sudah siap dimasak,
masukkan ia ke dalam mesin untuk dibotolkan dan disejukkan didalam suhu bilik.
No comments:
Post a Comment