BAHAN-BAHAN
YANG DIPERLUKKAN:
1. Cili
Kering 1 kg.
2. Gula
Pasir 4kg /5 kg.
3. Garam
350gm. .
4. Bawang
putih dalam 200 gm .
5. Tepong
Jagung yang diubahsuai / modified starch 400gm .
6. Cuka
Tiruan dalam 1 kg.
7. Air 5
liter. masa mengisar gunakan satu liter dan semasa memasak tambah lagi 4 liter.
CARA-CARA:
1.
Cili kering – Cili kering perlu buang bijinya. Cara untuk buang biji cili
ialah dengan memotong serong (45 darjah) cili kering bersaiz lebih kurang
dalam 10 mm. Masak selepas potong dan tapis . Masak cili itu supaya lembut
(lebih kurang 1 jam). Semua biji Cili keluar dengan mudah. Semasa mengisar itu
masukkan bawang putih sekali.
2. Masak
kisaran cili kering seperti anda buat sambal tumis. Setelah masak masukkan Gula
dan juga Cuka. dan Garam. Rasa apa yang tak cukup mengikut selera anda.
3. Cairkan
tepung kanji yang diubahsuai anda dengan air. Masukkan kedalam cili yang tengah
masak sedikit demi sedikit dan kacau rata. Periksa kelikatan. Perlu ingat
selepas sejuk sos anda akan menjadi lebih pekat.
4. Sodium
Benzote ini sebagai pengawet akan bantu menghindarkan pertumbuhan kulat.Sodium
benzote ini sangat larut dalam air. Maka cairkan dulu serbuk ini dengan air
biasa dan campurkan dalam cili sos .750 miligram Sodium Benzoat dicampur dengan
setiap kilogram sos. Anda boleh perolehi 65 botol berat 330gm dari resepi ini.
No comments:
Post a Comment